Informatie in begrijpelijke taal

Financiële begrippenlijst

Op internet kan je allerlei informatie vinden over je hypotheek en andere financiële zaken. Lang niet altijd is deze info begrijpelijk en neutraal. Met de onderstaande begrippenlijst lichten we vaak lastige onderwerpen helder toe. Wil je snel weten hoe het ook alweer zit met bijvoorbeeld een NHG-hypotheek, verschillende hypotheekvormen of hypotheekrenteaftrek? Klik op een item en lees er snel alles over. Mis je onderwerpen in het overzicht? Laat het ons weten en we gaan voor je aan de slag.

h

Hypotheekrenteaftrek is een door de overheid ingestelde regeling om het kopen van een huis aantrekkelijker te maken. Van de hypotheekrente die je betaalt, krijg je deel terug van de Belastingdienst. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je kiest voor een hypotheekvorm waarbij je verplicht aflost.

We kennen in Nederland verschillende hypotheekvormen. Het verschil zit vooral in de manier van aflossen, het bepalen van de maximale hypotheek en het betalen van rente. Daarnaast verschilt de mogelijkheid om de hypotheekrente af te trekken bij je belastingaangifte per hypotheekvorm. 

Dit zijn de meest voorkomende hypotheekvormen: 

  • Aflossingsvrije hypotheek
  • Annuïteitenhypotheek 
  • Lineaire hypotheek
  • Levenhypotheek 
  • Spaarhypotheek

Met hypotheek aflossen wordt het terugbetalen van de hypothecaire lening aan de geldverstrekker bedoeld. Voor het aflossen van je hypotheek staat vaak 30 jaar. In bepaalde situaties vereist de geldverstrekker dat je (een deel van) de hypotheek eerder dan in 30 jaar aflost, bijvoorbeeld bij een hypotheek voor een te verhuren woning. Bij de meeste geldverstrekkers kan je de hypotheekschuld deels of volledig voortijdig boetevrij aflossen.

Bij een lening voor een huis wordt veelal een hypothecaire lening afgesloten. Een hypotheek is het onderpand van de bank op die woning. Als je de lening niet meer kunt betalen, heeft de bank het recht de woning (onderpand) te verkopen.

De hypotheekrente is de rente die een geldverstrekker rekent voor een lening waarmee jij bijvoorbeeld een huis kan kopen. In een hypotheekakte staat de rente die geldt. De hoogte van de hypotheekrente verschilt per bank. De hoogte van de hypotheekrente hangt af van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de waarde van de woning ten opzichte van de hypotheek. Geldverstrekkers kunnen daarnaast rentekorting geven als je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Naast individuele factoren is ook de situatie op de financiële markt van belang. Denk bijvoorbeeld aan de rente die de overheid verstrekt aan investeerders die geld uitlenen aan de staat.

l

De looptijd van een hypotheek is de periode waarin een hypotheek in zijn geheel afgelost moet zijn. Standaard is de maximale looptijd 30 jaar. Dit heeft te maken met het recht op hypotheekrenteaftrek (je hebt hier namelijk 30 jaar recht op) en de betaalbaarheid van je hypotheeklasten. Hoe korter de looptijd, des te hoger de maandlasten. Je betaalt de hypotheekschuld bij een kortere looptijd namelijk in grotere delen terug. De looptijd van je hypotheek is iets anders dan de rentevaste periode. Deze periode geeft aan welk termijn de rente vaststaat.

m

De maximale hypotheek is het bedrag dat je maximaal mag lenen voor de koop van een woning. Dit bedrag is vooral afhankelijk van je inkomen, gezinssituatie en de waarde van je woning. De overheid bepaalt de grenzen die worden gesteld aan de berekening van de maximale hypotheek.

o

Bij het oversluiten van je hypotheek los je als het ware in één keer de hypotheek af. Vervolgens sluit je automatisch een nieuwe hypotheek tegen een nieuwe (vaak lagere) rente. Door de lagere rente dalen je maandelijkse rente / hypotheeklasten. Reken bij het oversluiten wel op een eenmalige boete. Deze boeterente betaal je als vergoeding aan de geldverstrekker omdat je eerder gemaakte hypotheekafspraken voortijdig afbreekt. 

r

De rentevaste termijn is de periode waarin de rente vaststaat en gelijk blijft. Dit kan bij een hypotheek van 1 tot 30 jaar zijn. Dit staat los van de looptijd van je hypotheek. Een lange rentevaste periode biedt bescherming tegen een rentestijging. Je weet namelijk zeker dat je voor een langere tijd dezelfde rente betaalt. De rente lang vastzetten kan ook een nadeel zijn wanneer de rente in de markt daalt. Daar profiteer jij mogelijk niet van omdat jouw rente tegen een vooraf afgesproken termijn vaststaat. Over het algemeen geldt dat het rentetarief van een lange vaste periode hoger ligt dan die van een kortere periode.

Demo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie