Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Bedrijfspand kopen? Kantoorvilla bespaart overdrachtsbelasting

Een opmerkelijke uitspraak van de Hoge Raad afgelopen februari. De permanent verlaagde overdrachtsbelasting geldt óók voor woningen die tegenwoordig als kantoor dienst doen. Daarmee bespaar je 4 procent van de aankoopwaarde aan belasting.

Tot 2011 gold er voor de overdrachtsbelasting één tarief: 6 procent. Omdat de huizenmarkt onderuit lag, werd dat tarief tijdelijk verlaagd tot 2 procent voor woningen. Die verlaging werd permanent. Voor kantoorpanden veranderde er niets, de overdrachtsbelasting bleef daar gewoon 6 procent. Er is echter een grijs gebied.

Rechter: kantoorvilla is een woning
Koop je een pand dat ooit een woning was om er een kantoor te vestigen, dan hoef je volgens de hoogste Nederlandse rechter geen 6 procent maar 2 procent overdrachtsbelasting te betalen. Het kantoor is namelijk nog steeds eenvoudig weer terug te brengen naar een bewoonbare staat en is daarom geen zakelijk pand.

Zelfs als je een woning koopt die de vorige eigenaar ook als kantoor gebruikte, hoef je nog steeds maar 2 procent overdrachtsbelasting te betalen.

Hoeveel bespaar je?
Stel dat je een vrijstaand pand koopt voor 650.000 euro om er een tandartsenpraktijk te vestigen. Zou je daar het zakelijke tarief voor overdrachtsbelasting voor betalen, dan ben je 39.000 euro kwijt. Nu kost het je slechts 13.000 euro. Je bespaart dus 26.000 euro.

Voor wie?
Je kunt niet zomaar een bedrijf starten in een woonhuis. Het gemeentelijke bestemmingsplan moet het toestaan. In de regel is dat voor beoefenaars van vrije beroepen zoals juristen en artsen gemakkelijker.

Opletten voor particulieren
Andersom werkt het ook. Je kunt als particulier een bedrijfspand kopen dat je ombouwt tot woonhuis. Als de bestemming nog niet officieel gewijzigd is en het pand nog niet verbouwd bij de overdracht, dan betaal je als particulier plotseling 6 procent overdrachtsbelasting.

Ben je op zoek naar permanente bedrijfsruimte? We helpen je graag bij de hypotheek. Kom eens vrijblijvend langs, dan bespreken we de mogelijkheden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Demo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie