Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Verzuimverzekering: geen verrassingen meer met premie

Verzuimverzekeringen worden vaak goedkoper als er geen gebruik van wordt gemaakt. Voor kleine en middelgrote bedrijven is dat prettig: veel zekerheid voor weinig geld. Zodra een medewerker echter ziek wordt, kan de premie het jaar erop ineens sterk oplopen. Dat beleid gaat op de schop. Vanaf 2017 wordt de premie voor verzuimverzekeringen anders berekend.

Juist kleine en middelgrote bedrijven verzekeren zich tegen de gevolgen van de verplichting om loon door te betalen. Een langdurig zieke medewerker kan immers zwaar op de resultaten drukken. Omdat kleinere ondernemingen meestal niet over de expertise beschikken van begeleiding en reïntegratie van zieke medewerkers, sluiten zij meestal verzekeringen waar ook advies en dienstverlening in zit. 

Stabiele premie belangrijk voor verzuimverzekering
Als de premie van een verzuimverzekering gebaseerd is op het schadeverleden, net zoals de bonus-malus regeling van auto's, dan kan het gebeuren dat de premie na één zieke medewerker plotseling flink stijgt. Onwenselijk, vinden het Verbond van Verzekeraars en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Omdat verzuimverzekeringen voor kleine bedrijven van levensbelang kunnen zijn, moet de premie-opbouw transparanter.

'Transparanter en betere voorlichting'
In juni spraken minister Asscher en de brancheorganisatie af dat de premie voortaan gebaseerd wordt op andere factoren dan alleen het schadeverleden. Een belangrijke factor wordt bijvoorbeeld het verzuimgemiddelde bij andere bedrijven in dezelfde sector. Dat moet uiteindelijk zorgen voor een stabieler premieverloop.

Volgens Richard Weurding, directeur van het Verbond, draagt de afspraak bij aan meer transparantie en betere voorlichting. "Waardoor werkgevers een beter inzicht en reëler verwachtingspatroon van onze dienstverlening en verzuimproducten krijgen", zegt Weurding.

Onderzoek: bedrijf met verzuimverzekering nemen vaker initiatief
In 2014 heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek gedaan naar de problemen die werkgevers en verzekeraars tegenkomen met loondoorbetaling bij ziekteverzuim. De uitkomsten waren positief. Er is voldoende concurrentie voor een scherpe premie. Bovendien gaf 91 procent van de ondervraagde bedrijven aan een verzekering te hebben die goed aansluit bij hun wensen.

Opvallend detail in het onderzoek: bedrijven die zich verzekeren tegen ziekteverzuim van medewerkers, nemen ook veel vaker maatregelen bij een ziekmelding. Bovendien ervaren ze veel minder problemen bij het uitvoeren van hun verantwoordelijkheden.

Verzuimverzekeringen zijn goed aan te passen naar de wensen van de werkgever. De premie en dekking zijn afhankelijk van het risico dat je wil lopen. Vragen die je jezelf kunt stellen: na hoeveel dagen verzuim wil je dat de uitbetaling ingaat? Welk percentage van het loon van de medewerker laat je uitbetalen door de verzekeraar? Wil je ook de kosten van een tijdelijke arbeidskracht vergoed krijgen?

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Demo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie