Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

Korting collectieve zorgverzekering gehalveerd

De korting op de collectieve basisverzekering gaat op de schop. De korting mag in 2020 maximaal 5% bedragen. Dit is een halvering ten opzichte van 2019. Is een collectieve verzekering nog interessant voor jouw werknemers?

Wanneer werknemers ziek worden wil je dat ze de juiste zorg krijgen. Op die manier verschijnen ze eerder weer gezond op de werkvloer. Bij een collectieve zorgverzekering maak je met de verzekeraar afspraken over de korting op de premie en (aanvullende) zorg die geboden wordt. Zo weet jij dat je werknemers goed verzekerd zijn. Helaas pakt een collectieve verzekering niet voor alle werknemers even goed uit. 

Collectieve verzekering onder vuur
Minister Bruins (zorg) uitte al eerder zijn ongenoegen over collectieve verzekeringen. Verzekeraars gaven met collectieve verzekeringen een sigaar uit eigen doos, zo was de kritiek. Eerst voor iedereen de premie verhogen om vervolgens korting te kunnen geven in een collectief jasje. De minister wil dit tegengaan door de maximaal toegestane korting naar 5% te verlagen. 

Voormalig bestuursvoorzitter van DSW, Chris Oomen, is al jaren tegenstander en ziet de collectieve verzekering het liefst verdwijnen. Hij ziet het als een onrechtvaardig systeem, net als het verhogen van het eigen risico overigens. De korting die de één krijgt komt uit de portemonnee van de ander. 

Een collectieve basisverzekering niet goedkoper
Wat minimaal in een basiszorgverzekering moet zitten, is wettelijk vastgelegd. Soms voegen verzekeraars iets extra’s toe. Toch zijn collectieve basisverzekeringen vaak duurder dan particuliere, zo blijkt uit onderzoek van diverse prijsvergelijkers. Sommige gezinnen kunnen tot wel €200 besparen door over te stappen naar een particuliere basisverzekering. Een aanvullende collectieve verzekering kan soms wel interessant zijn. 

Oververzekerd door te brede dekking
Collectieve aanvullende verzekeringen hebben vaak een brede dekking, zodat veel werknemers gebruik kunnen maken van de verzekering. Hierdoor hebben werknemers soms een te uitgebreide verzekering, waardoor ze meer premie betalen dan noodzakelijk. Uit onderzoek van Q&A blijkt dat ongeveer 27% van de ondervraagde voorkeur geeft aan een beperkte aanvullende collectieve verzekering. Dit wordt vaak niet aangeboden.  

Minder korting = meer overstappers
Verder komt uit het onderzoek van Q&A naar voren dat de korting op de premie de voornaamste reden is om een collectieve verzekering af te sluiten. Al wist maar een klein percentage dat deze korting in 2020 wordt gehalveerd. Op de vraag of men zal overstappen bij minder premiekorting gaf 49% aan een overstap te overwegen. 

De collectieve basisverzekering ligt onder vuur. Nu de korting op de premie halveert, wordt verwacht dat veel mensen gaan overstappen van zorgverzekeraar. Zeker gezien het feit dat een collectieve verzekering meer kost dan soms noodzakelijk is. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Demo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie