Particulier nieuws
Zakelijk nieuws

MKB verzuim-ontzorgverzekering in de maak

Personeel dat langdurig uitvalt door ziekte heeft vaak grote gevolgen voor bedrijven. De arbeidsproductiviteit komt tot stilstand terwijl de kosten wel doorlopen. Zeker voor veel MKB bedrijven kan het afdekken van dit risico lastig zijn, onder andere vanwege de kosten. Vanaf 1 januari 2020 moet de nieuwe MKB verzuim-ontzorgverzekering daar verandering in brengen. Hoofddoel van de verzekering is het ontzorgen bij de loondoorbetalingsverplichting.

Al in december vorig jaar maakte minister Koolmees afspraken met werkgeversorganisaties MKB Nederland, VNO-NCW, LTO Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Onderdeel van gesprek was de introductie van de nieuwe verzekering, specifiek gericht op kleine tot middelgrote bedrijven.

Waarom de nieuwe MKB- verzekering?
Veel kleine werkgevers moeten zich aan dezelfde regels houden als grotere ondernemingen. Dit terwijl ze aangeven minder mogelijkheden te hebben om aan alle verplichtingen te voldoen. Bijvoorbeeld een kostbare re-integratie kan grote invloed hebben op de balans van een kleinere onderneming.

Verder is het soms lastig om helder te krijgen of de werkgever voldoende doet aan het voorkomen van uitval en re-integratie. Zelfs de bevindingen van de bedrijfsarts haalt de onzekerheid niet altijd weg. Bij een afwijkend oordeel van het UWV loop je alsnog het risico op het doorbetalen van loon bij ziekte. Dit laatste kan uiteraard ook grotere bedrijven overkomen, al hebben die doorgaans meer budget om personeelszaken in goede banen te leiden.

Bijdrage vanuit de overheid
Het is de bedoeling dat de nieuwe verzekering niet alleen de financiële risico’s dekt. Werkgevers kunnen ook vanuit de verzekering hulp krijgen bij alle verplichtingen en to do’s rond de loonbetaling bij ziekte. De verzekeringspolis geeft een zekere garantie als er toch een loonsanctie volgt. Deze hoef je als werkgever niet te betalen als je alle adviezen van de verzekeraar hebt opgevolgd.

De overheid is van plan geld vrij te maken om de verzekeringspremie betaalbaar te houden. Werkgevers ontvangen per 2021 een ‘loondoorbetalingskorting’ op de premieheffing van 450 miljoen euro. In de praktijk komt dit neer op een geschatte korting van € 1.500 per werkgever.

Advies bedrijfsarts belangrijker
Per 2021 wordt het advies van de bedrijfsarts belangrijker. In de huidige situatie kan de verzekeringsarts oordelen dat de werknemer best nog gedeeltelijk aan de slag kan, terwijl de bedrijfsarts daar anders over denkt. Een verschil in inzicht kan financieel nadelige gevolgen hebben, ook als de werkgever zich keurig heeft gehouden aan alle protocollen. Als het goed is komt deze situatie per 2021 niet meer voor. Het oordeel van de bedrijfsarts is in die situatie leidend, zonder dat de verzekeringsarts hieraan kan tornen.

Als werkgever ben je ook in de nieuwe situatie verantwoordelijk. Het is dus niet zo dat de verzekering je ontslaat van alle verplichtingen. Zo dien je als werkgever contact te houden met de arbeidsongeschikte werknemer en ben je formeel gezien eindverantwoordelijk.

Heb je ook personeel in dienst en ben je benieuwd naar de risico’s en de verzekeringen die daarop aansluiten? Onze specialisten kijken graag met je mee. Vul daarvoor de onderstaande antwoordkaart in.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

Demo Advies maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie